Saturday, January 8, 2011

paku miding

kalau pernah ke Sarawak tapi tak pernah cuba paku miding, memang x lengkap lah! sbb paku miding ni merupakan sayuran favourite orang2 Sarawak, malahan pelancong2 nya juga. so, agak rugi la kalau tak try ;)


apa itu paku miding?


paku miding ni adalah sejenis sayuran lembut. biasa dimakan pucuknya (ada yg panggil pelepah). biasanya terdapat di tanah gambut, di kwsn air tawar juga di hutan belukar. warna adalah berbeza ikut persekitaran dan kesuburan i.e cuaca, jerebu etc. biasanya bewarna hijau muda ke hijau tua sehinggalah ke kemerah-merahan. more or less, rasa dia hampir sama mcm pucuk paku tapi bg aku pucuk paku lagi sodap.. hehe


disebabkan jadual kerja yang agak kerap ke Sarawak (balik Sarawak, Sarawak lagi, balik lagi, pegi lagi..) jadi dah banyak kali jugak la aku merasa paku miding ni. biasanya dorang goreng jer. mcm pucuk paku goreng tu jugak la. tapi selama ni x pernah plak terfikir nak amek gambar. tapi kali ni tersedar, mungkin ni lah kali terakhir aku dtg ke Sarawak. kalau lah ini terjadi, at least aku ada sesuatu yang boleh di kongsi. sesuatu yang boleh dibuat kenangan. mengenal sesuatu yg menjadi kesukaan kaum di sini. x der la balik2 ayam, ikan, sotong, daging, sawi, kailan etc etc yang asyik2 sama walau ke mana juga ko pergi di negeri2 kat Malaysia ni :)


so, let's me introduce you..


paku miding goreng berlado!




tadaaa... nampak sodap kan? nyum nyum


dah alang2 post pasal makanan, share 1 post jer lah..
nahh, amek nih! memang saja sgt la kalau x kenal.





ini adalah Kuih Lapis
(walaupun rasa mcm nak lempang jer kalau ada yang x kenal!!)

Sekian laporan dr Kemena Hotel, Bintulu - with love ;)

No comments: