Tuesday, July 23, 2013

resepi: bihun sup

 

bahan-bahan:

(1) - Sup
1. Bawang merah (dikisar)
2. Bawang putih (dikisar)
3. Halia (dikisar)
4. Stok ayam
5. Isi ayam
6. Sup bunjut
7. Bebola ikan / fish cake
8. Minyak untuk menumis
9. Garam (secukup rasa)

(2)
1. Bihun
2. Daun sup (dipotong)
3. Daun bawang (dipotong)
4. Bawang goreng
5. Taugeh

(3) - Sambal kicap
1. Cili
2. Bawang putih
3. Kicap manis
4. Limau nipis/kasturi
5. Garam (secukup rasa)

Cara-cara (1) - Sup:

1. Panaskan minyak, masukkan bahan2 yg telah dikisar.
2. Tumis hingga kekuningan.
3. Masukkan air, stok ayam, sup bunjut dan isi ayam. Tunggu hingga mendidih.
    Tips: masukkan akar daun sup dan daun bawang yg telah dibasuh bersih untuk menaikkan bau.
4. Masukkan fish cake dan garam secukup rasa.

Cara-cara (2) - Sambal kicap:

1. Goreng cili dan bawang putih sehingga sedikit layu.
2. Kisar bersama kicap manis.
3. Campurkan sedikit garam dan jus limau.

Cara hidang:

Masukkan bihun ke dlm mangkuk, ayam yg telah diracik, daun sup dan daun bawang yng telah dipotong, taugeh dan bawang goreng. Tambah kuah sup berserta sambal kicap mengikut citarasa.

SELAMAT MENJAMU SELERA! :)

No comments: