bahan-bahan:
1. spegeti
2. tomato puree - kimball (nak guna jenis lain pun boleh)
3. cendawan butang dalam tin
4. seafood - udang, sotong dan lala (tp lala dh abes kat care4, jd aku ganti kerang.. muahaha)
5. cili kering (potong kecik2, lps tu rendam dlm air panas)
6. bawang merah (potong dadu)
7. bawang putih (potong dadu)
8. majerin utk menumis
9. garam secukup rasa
cara-cara (1):
rebus spegeti sampai empuk. sblm angkat, tambah sesudu minyak masak (utk elakkan dr melekit bila dah sejuk nanti)
cara-cara (2):
1. panaskan kuali, masukkan majerin, bawang putih & bawang merah.
2. bila naik bau (bawang hampir layu), masukkan tomato puree (kalau x suka pekat, boleh tambah sedikit air).
3. menggelegak, masukkan cendawan butang, udang, sotong, kerang & cili kering.
4. tambah sedikit garam, secukup rasa.
5. tunggu 3-4 minit, angkat.
6. sedia untuk dihidang.
senang. simple. mudah. sekejap. dan yg paling penting sedap <-- muahahahaa, x blh blah puji masakan sendiri!
**selamat mencuba, dijamin tak sakit perut :))**
xoxo
1. spegeti
2. tomato puree - kimball (nak guna jenis lain pun boleh)
3. cendawan butang dalam tin
4. seafood - udang, sotong dan lala (tp lala dh abes kat care4, jd aku ganti kerang.. muahaha)
5. cili kering (potong kecik2, lps tu rendam dlm air panas)
6. bawang merah (potong dadu)
7. bawang putih (potong dadu)
8. majerin utk menumis
9. garam secukup rasa
cara-cara (1):
rebus spegeti sampai empuk. sblm angkat, tambah sesudu minyak masak (utk elakkan dr melekit bila dah sejuk nanti)
cara-cara (2):
1. panaskan kuali, masukkan majerin, bawang putih & bawang merah.
2. bila naik bau (bawang hampir layu), masukkan tomato puree (kalau x suka pekat, boleh tambah sedikit air).
3. menggelegak, masukkan cendawan butang, udang, sotong, kerang & cili kering.
4. tambah sedikit garam, secukup rasa.
5. tunggu 3-4 minit, angkat.
6. sedia untuk dihidang.
senang. simple. mudah. sekejap. dan yg paling penting sedap <-- muahahahaa, x blh blah puji masakan sendiri!
**selamat mencuba, dijamin tak sakit perut :))**
xoxo
No comments:
Post a Comment