bahan-bahan:
1. sotong (sederhana besar)
2. beras pulut
3. bawang merah
6. santan
7. garam
8. lidi
cara-cara:
1. basuh beras pulut hingga bersih. rendam bersama santan dan sedikit garam, selama 10 minit.
2. basuh sotong hingga bersih, buang semua lapisan merah. asingkan kepala sotong.
3. masukkan beras pulut ke dalam sotong, tinggalkan sedikit ruang dan cucuk dengan lidi yang telah dipotong pendek.
4. mayang halus bawang besar dan halia.
5. masukkan bawang dan halia yg telah dimayang bersama halba kedalam santan dan masak hingga mendidih.
6. masukkan sotong, tambah sedikit garam (secukup rasa).
7. tunggu 10-15 minit, sedia untuk dihidang.
2. beras pulut
3. bawang merah
4. halia
5. halba6. santan
7. garam
8. lidi
cara-cara:
1. basuh beras pulut hingga bersih. rendam bersama santan dan sedikit garam, selama 10 minit.
2. basuh sotong hingga bersih, buang semua lapisan merah. asingkan kepala sotong.
3. masukkan beras pulut ke dalam sotong, tinggalkan sedikit ruang dan cucuk dengan lidi yang telah dipotong pendek.
4. mayang halus bawang besar dan halia.
5. masukkan bawang dan halia yg telah dimayang bersama halba kedalam santan dan masak hingga mendidih.
6. masukkan sotong, tambah sedikit garam (secukup rasa).
7. tunggu 10-15 minit, sedia untuk dihidang.
selamat mencuba
xoxo :)
6 comments:
ce bawak pi opis, mesti lagi best! hoho.
ehh.. dah bg resepi kena la buat sendiri. ahahaha :D
bagi resepi x cukup. kena bagi test makan sama. baru bole tau rasa dia nanti bila dah buat sendiri. hohohoho.
tungguuu sampai seru duluu yer.. hahaha
hoh...baru ade kotak komentar!
ahahaha..
Post a Comment