Monday, May 30, 2011

resepi : ketupat sotong















bahan-bahan:

1. sotong (sederhana besar)
2. beras pulut
3. bawang merah
4. halia
5. halba
6. santan
7. garam
8. lidi


cara-cara:

1. basuh beras pulut hingga bersih. rendam bersama santan dan sedikit garam, selama 10 minit.
2. basuh sotong hingga bersih, buang semua lapisan merah. asingkan kepala sotong.
3. masukkan beras pulut ke dalam sotong, tinggalkan sedikit ruang dan cucuk dengan lidi yang telah dipotong pendek.
4. mayang halus bawang besar dan halia.
5. masukkan bawang dan halia yg telah dimayang bersama halba kedalam santan dan masak hingga mendidih.
6. masukkan sotong, tambah sedikit garam (secukup rasa).
7. tunggu 10-15 minit, sedia untuk dihidang.


selamat mencuba
xoxo :)

6 comments:

The Traveller said...

ce bawak pi opis, mesti lagi best! hoho.

jaja said...

ehh.. dah bg resepi kena la buat sendiri. ahahaha :D

The Traveller said...

bagi resepi x cukup. kena bagi test makan sama. baru bole tau rasa dia nanti bila dah buat sendiri. hohohoho.

jaja said...

tungguuu sampai seru duluu yer.. hahaha

Encik Jay Xi said...

hoh...baru ade kotak komentar!

jaja said...

ahahaha..